Assalamua'aikum,Terima kasih atas kehadiran anda.Semoga setiap perkongsian maklumat didalam blog ini membawa kebaikan kepada kita bersama.

Friday, May 22, 2009

PONDOK PESANTEREN LANGITAN DI JAWA TIMUR BERUSIA 157 TAHUN

Alhamdulillah pada 29 April yang lalu saya telah mendaftarkan anak bungsu saya Muhammad Ikram untuk menyambung pengajian di Pondok Pesanteren tersebut.

Bersama beliau turut didaftrarkan Adik Omar daripada Keratong 1 dan Adik Saiful dari Melaka.
Ketiga-tiga mereka telah mendapat pendidikan di Maahad Tahfiz Darul Fikri ,Sri Damai Kuantan sebelum ini.

Pondok ini berasal dari sebuah surau kecil yang didirikan pada tahun 1852 oleh KH Muhammad Nur kini telah telah tersergam indah sebagai Pondok Pesanteren yang disegani dan terkenal.

Pondok ini mampu menampung 4,000 pelajar pada masa ini. Lebih kurang 2,000 pelajar lelaki dan begitu juga perempuan yang dipisahkan diantara satu dengan lain.
KH Abudullah Faqih yang memimpin Pondok ini adalah merupakan jenerasi ke lima sejak dari pondok ini ditubuhkan.

Menurut Ustaz Murtaji Alhamidi Rois Am ,Pondok ini mengekalkan system lama yang baik dan mengambil norma-norma baru yang lebih baik. Walaupun pihak kerajaan Indonesia ada mempelawa untuk menaik-tarafkan kepada level university mereka menolak. Namum standard ilmu yang diajar adalah setara atau lebih baik, InsyaAllah

Pondok ini mensyaratkan Wali pelajar menyerahkan anak mereka sebelum diterima untuk belajar di sini.

Semasa bertemu dengan Kiai Hj Abdullah Faqih orang no 1 di P.Pesentaran ini, rombongan kami tidak melepaskan peluang meminta beliau untuk memberikan kata-kata nasihat kepada kami .

Antara kata-kata nasihat beliau bermaksud “kita jangan berpuas dengan hasil padi yang boleh dituai dibendang tetapi ingat tanah bendang yang lebih penting untuk masa akan datang”
Apa yang kita perjuangankan adalah untuk dikecapi oleh jenerasi di masa akan datang , InsyaAllah.

0 comments:

Post a Comment

  © Blogger template 'Perfection' by Ourblogtemplates.com 2008Admin Mazlan YasinTerima kasih atas kehadiran anda....

Back to TOP