Assalamua'aikum,Terima kasih atas kehadiran anda.Semoga setiap perkongsian maklumat didalam blog ini membawa kebaikan kepada kita bersama.

Monday, June 1, 2009

80 Peratus Projek Pembinaan dibawah pengawasan JKR gagal di siapkan: Salah Siapa?

Buletin Utama TV 3 Jam 8.00 malam sebentar tadi menyiarkan tentang kegagalan projek di bawah penyeliaan Jabatan Kerja Raya disiapkan sepanjang tahun ini sebanyak 80 peratus.

Manakala 9 Projek Bangunan Sekolah Rendah dan 54 Banguan Sekolah Menengah diseluruh Malaysia terbengkalai.

Masalah projek tidak dapat disiapkan dalam masa ditetapkan bukan perkara baru di Negara Malaysia ini. Begitu juga dengan masalah projek gagal disiapkan dengan sempurna dan tidak mengikut spesifikasi .Akiatnya ada yang , runtuh dan sebagainya .

Persoalanya semuanya ini berpunca dari mana? (What are the root causes?)

Siapakah punca utama kepada masalah ini?

Menteri yang berkenaan dalam Buletin Utama mengingatkan pegawai-pegawai JKR walaupun masalah ini datang dari mana sekalipun termasuk pihak berkuasa tempatan , JBA dan sebagainya orang tetap nampak JKR yang salah.

Beliau bersungguh-sungguh benar mengingatkan kepada pegawai-pegawai kanan JKR supaya menjaga imej JKR.

Penulis berpendapat antara faktor lain yang menyebabkan kegagalan projek ini yang tidak disentuh oleh menteri berkenaan ialah ;

i. Pemilihan pemborong yang melibatkan campur tangan orang politik

ii. Projek yang diberi secara runding terus kepada pemborong-pemborong dari kalangan kroni

iii. Orang politik yang "mengali-babakan" projek

iv. Campurtangan orang tertentu dalam penyeliaan projek. Menyebabkan penyelia tapak projek tidak boleh buat apa-apa kepada kontraktor yang “kebal”

v. Projek yang dimiliki oleh orang politik yang disubkontrakan hingga beberapa tahap .Akhairnya sub-kontrak yang melaksanakan projek tidak mampu melaksanakannya kerana harga yang terlalu rendah

Selain dari mengingatkan pegawai-pegawai kanan JKR Menteri berkenaan mestilah mengingatkan semua pihak terlibat secara lansung atau tidak lansung dengan beberapa perkara di atas.

Amalkanlah prinsip Kepimpinan Melalui Teladan , jangan jadi ketam yang cuba mengajar anaknya berjalan betul.

0 comments:

Post a Comment

  © Blogger template 'Perfection' by Ourblogtemplates.com 2008Admin Mazlan YasinTerima kasih atas kehadiran anda....

Back to TOP