Assalamua'aikum,Terima kasih atas kehadiran anda.Semoga setiap perkongsian maklumat didalam blog ini membawa kebaikan kepada kita bersama.

Tuesday, September 15, 2009

SELSEMA BABI H1NI: BALA ‘ YANG DITAKUTI ,NAMUM KEBANYAKAN MANUSIA TIDAK KEMBALI KEPADA ALLAH, TUHAN YANG BERKUASA ATAS SEGALA SESUATU


Manusia diseluruh dunia amnya dan di Malaysia khasnya gempar dengan wabak H1N1 yang sebenarnaya satu bala’ yang diturunkan oleh Tuhan atas keingkaran hambanya yang melampau di akhir zaman ini. Namun ramai yang tidak mahu mengiktifarnya sebagai satu bala’.

Manusia kurang mengadu kepada Allah

Bila ini berlaku manusia tidak juga insaf dan mengadu kepada Allah melainkan segelintir dari sekian ramai manusia. Pemimpin-pemimpin Negara juga tidak kedengaran menganjurkan solat hajat dan sebagainya. Yang kita dengar yang ada melaksanakan secara agak besar-besaran hanyalah di Kelantan.

Benarkah Selsema Babi H1N1 ini sangat berbahaya atau satu strategi buat duit?

Jika dilihat peratus jumlah kematian disebabkan Selsema Babi H1NI tidaklah begitu besar .Lagipun yang mati selalunya dikaitkan dengan sakit kronik yang sedia ada seperti sakit paru-paru, sakit jantung dan lain-lain lagi.
Yang mati betul-betul kerana selsema babi yang tidak berkait dengan sakit lain saya kira sangat kecil peratusnya.
Kementerian Kesihatan tidak pulak mengeluarkan bilangan yang betul-betul mati disebabkan selsema babi semata-mata. Berapa peratus?

Apakah memakai topeng benar-benar berkesan?

Penulis yang tidak pakar dalam perubatan ini merasakan virus yang sangat halus itu tidak munkin tidak dapat menembusi topeng yang tidak seratus-peratus kejap , wallah hu’alam. Namun yang pasti topeng makin laku dan harga tetap melambung.

Vaksin akan diimport dari luar Negara pasti akan menelan belanja yang besar. Selain itu kesan sampingan daripada vaksin munkin akan memudharatkan . Apa ini telah dikaji terlebih dahulu.
Tidak mustahil juga ada pihak yang berpeluang “ menyauk di udara yang tercemar” mendapat komisyen yang tertentu hasil dari mengimport vaksin berkenaan, Wallah hu’alam.

0 comments:

Post a Comment

  © Blogger template 'Perfection' by Ourblogtemplates.com 2008Admin Mazlan YasinTerima kasih atas kehadiran anda....

Back to TOP